Guide til køb af projektor


Når man skal finde en projektor, så er der mange ting man skal tage højde for og det kan faktisk godt være lidt svært, at finde den rigtige projektor hvis ikke man laver lidt god research først. Der findes nemlig forskellige typer af projektorer, hvorfor man skal tænke sig om inden man køber en. Den skal jo gerne passe til ens behov.

Udover de forskellige typer af projektorer, så er der en række ting man skal have for øje inden man hiver dankortet frem og bestiller en. Man skal have tænkt lidt over hvilke funktioner man ønsker sig i en projektor og hvilke specifikationer man vil have. Det kan være svært at finde på forhånd, hvis man ikke har lavet en god research inden, så med denne guide til køb af en projektor, er det forhåbentligt lidt nemmere at vælge den rigtige projektor.

Hvis du er typen der tænker “hvilken type projektor skal jeg købe?”, så kan du trygt læse videre.

Typer af projektorer

Miniprojektor

Hvis man tit er på farten, men ønsker at medbringe en projektor, så skal man helt klart vælge at gå efter en miniprojektor – eller en transportabel projektor, som nogen kalder det. En miniprojektor har ganske vidst ikke helt de samme gode specifikationer som en projektor der er mere stationær, men heldigvis er udviklingen så langt fremme, at man godt kan finde en miniprojektor som man har en fornuftig billedkvalitet, så man kan fremvise billeder, film og præsentationer nemt og rundt omkring, hvor man nu befinder sig.
Størrelsen på en miniprojektor er naturligvis meget lille. Nogle miniprojektorer er så små at de kan være i ens lomme, mens andre er på størrelse med en meget lille bærbar. Vægten er heller ikke noget man behøver tænke over, for nogle vejer et par hunderede gram, mens andre kun vejer et par kg.

Fælles for dem alle er dog, at man nemt kan have dem med rundt omkring. Nogle af de smarte funktioner ved en miniprojektor er desuden, at man oftest kan sætte et micro sd kort i, således at man kan have ens billeder, film eller præsentationer der på. Derudover så kan man oplade dem, så de kan virke på batteri i op til 2 timer.

Prisen er til at overkomme og du kan f.eks. få en miniprojektor for sølle 1999,-.

Gaming og film projektor

Film, sportsoplevelser og gaming er klart fedest hvis man ser det på en rigtig god projektor, der er beregnet til gaming og film. En gaming projektor er det samme som en film projektor, og specifikationerne og funktionerne er ikke anderledes.
For at finde den rigtige projektor til gaming er der nogle ting man bør være opmærksom på, så man får det bedste resultat. Selvfølgelig kan man ikke flytte biografen hjem i stuen, men det er meget, meget tæt på.
En gaming projektor skal for det første have en rigtig god opløsning. Det skal helt sikkert være en HD-opløsning – altså 1920 x 1080. Med en sådan opløsning kan man være sikker på, at projektoren kan vise store og tunge grafiske oplevelser, som får en til at føle at man er midt i Champions League finalen eller i de imponerende gader i GTA 5.

Nogle andre ting man skal være opmærksom på når man vælger en gaming projektor, er projektorens egenskab til at vise sorte og hvide farver i billedet, da nogle projektorer kan have problemer med dette. Heldigvis er langt de fleste gaming projektorer ikke i fare dér, for de er som skabt til at vise en virkelig lækkert billede.

Som bonus kan de nyeste gaming projektorer faktisk også vise 3D og til dem der kan, følger 3D briller som oftest med.
Prisen på en gaming projektor kan lyde dyr, men hvis man sammenligner tommer prisen med et TV, så er prisen på en gaming projektor faktisk billigere.

Business projektor

Virksomheder som tit og ofte har brug for at kunne præsentere noget eller uddannelses institutioner som underviser mange på en gang eller holder foredrag bruger selvfølgelig en projektor til dette.

En projektor til virksomheder og uddannelses institutioner bør tage højde for tre ting, når de vælger en projektor. Det er:

  • Lumens (altså lysstyrken)
  • Opløsningen
  • Throw rate (længde fra projektor til lærred)

Hvis der er plads til mindre end 100 personer og en del lys i lokalet, så skal man vælge en projektor med 3000 lumens. Er der plads til mellem 100 og 200 personer, samt en del lys i lokalet, så skal man vælge 4500 lumens. Er der plads til mere end 200 personer og normalt dagslys i lokalet, så skal man vælge en projektor med hele 6000 lumens.

Opløsningen behøver ikke at være i HD, medmindre man skal vise meget grafiske billeder eller film. Man kan sagtens nøjes med XGA (1024 x 768) eller WXGA (1280 x 800).

Throw raten er den længde projektoren skal være fra lærredet, for at kunne vise et billede. En projektor med ultra kort projicering er specielt udviklet til skoler og virksomheder, for med den funktion kan man placere projektoren tæt på lærredet, væggen eller den interaktive tavle, uden at man står i vejen og ødelægger billedet.

Værd at vide ved køb af projektor

Når man har valgt en projektor som passer til ens behov og fundet ud hvordan billedet skal være, så er der nogle vigtige faktorer, som man bør undersøge så man ikke bliver utilfreds med sit køb af projektor. De vigtige faktorer er støjniveau, kontrastforhold, opløsning, samt lysstyrken (lumens).

Støjniveau

Når man sidder og ser en god film eller spiller et spil, så er det vigtigt at man ikke bliver irriteret af lyden fra ens projektor. Derfor skal man undersøge hvor meget projektoren larmer og om det er noget, som man vil kunne holde ud.

En projektor kan larme af to grunde. Enten fordi den køler pæren ned eller pga. farvehjulet, som sidder i en DLP projektor.
De fleste nye projektorer har en støjniveau på 25 db i det man kalder economic mode. Under 30 db er som tommelfingerregel acceptabelt.

Kontrastforhold

Et kontrastforhold i en projektor er forskellen mellem det sorte og det hvide i billedet og projektorens opgave, er at gengive gråskalaen fra sort til hvidt, så godt som overhovedet muligt, for sortniveauet er alt afgørende for billedkvaliteten.

Desto højere kontrastforholdet i ens projektor er, desto flere detaljer får man i det mørke område, hvilket er meget vigtig, specielt for gengivelsen af skygge detaljerne. Et højt kontrastforhold er bedre frem for stor lysstyrke, men en projektor med høj kontrastforhold, kan have svært ved at vise et sort niveau, hvis den er meget lysstærk.

Derfor er det altså lysstyrken og kontrastforholdet man skal være opmærksom på, når man skal finde en projektor med en ordentlig billedkvalitet.

Opløsning

En projektors opløsning er også med til at bestemme billedkvaliteten. En høj opløsning, giver et klarer og mere detaljeret billede.

Heldigvis har de fleste projektorer i dag en opløsning i fuld HD – altså 1920 x 1080, hvilket naturligvis giver mulighed for at vise et godt billede. Man skal dog huske på, at for, at en projektor kan vise en film i 1920 x 1080, så skal kilden (f.eks. filmen) også være fuld HD, for ellers skal projektoren skalere billedet op eller ned, så kilden passer til outputet.

Lysstyrke

Lysstyrken for en projektor bliver for det meste omtalt som lumens og det henviser til hvor meget lys en projektor kan levere i et billede.

Hvis man bruger sin projektor til film og for eksempel mørklægger rummet, så kan man sagtens nøjes med en lumens på mellem 800 og 1000 lumens. Hvis man derimod erstatter sit TV med en projektor, så man også brugerne den i dagtimerne, så skal man op i en højere lumens. Selvfølgelig alt efter hvor stort rummet og lyset i rummet er.